Allemansrätten

Hängmatta med tält över som är uppspänt mellan två träd Bärplockare Någon som är ute och går med en flätad korg i skogen Mossa Motljus för träd i skogen

Innehållsförteckning

Dra åt skogen!

Dra åt skogen!

Hur blev vi så intresserade av friluftsliv? Varför vill vi vandra och tälta på semestern?

Friluftslivet har sitt ursprung i tidigt -tal. Frågor som folkhälsa, lagstadgad semester, urbanisering, nationalromantik och naturvård är några anledningar till att ett organiserat friluftsliv byggs upp.

I utställningen Dra åt skogen! tittar vi närmre på friluftslivets spännande historia.

Svartvitt fotografi av fem kvinnor som ska åka skidor

Friluftsliv. Nationell identitet

Carl von Linné spelade på -talet en viktig roll med att skapa bilden av den nordiska naturen, som var en viktig del i föreställningen om Sverige. Naturen kom även att bli ett ämne för konsten.

Under sekelskiftet växte en mytbildning kring den svenska känslan för naturen. Friluftslivet blev ett ideologiskt verktyg när folkkaraktären skulle byggas och föreställningen om nordbon skulle lanseras.

Den storslagna svenska naturen med emotionella och materiella resurser blev en viktig symbol. Naturscenerierna skulle avnjutas genom stärkande aktiviteter i naturens sköte.

Exploateringen i form av sjösänkningar, grustäkter i rullstensåsar och utbyggnad av vattenkraft är orsaker till att man runt sekelskiftet började se ett behov av att skydda naturen.

Ett steg för att bevara den svenska naturen skedde genom inrättandet av våra första nationalparker, vilka även var de första i Europa.

Svartvitt fotografi på fem barn som har bestigit ett berg

Allemansrätten

Inte störa
Inte förstöra

Enligt rättshistoriker kan vi hitta spår av vår allemansrätt i en nordeuropeisk lagsamling från -talet. Spår som sedan fanns med i landskapslagarna från medeltiden.

Här får vi lära oss om rätten att fritt utnyttja utmarkerna till jakt, fiske, samling, skogshuggning och resor.

I Norden var brukarens rätt ofta starkare än ägarens, men så var det inte i resten av Europa. I Norden hade andra tätt att ta över, till exempel fångstgropar, om ägaren inte använde dem. Utnyttjande av markerna var viktig.

Begreppet allemansrätt började användas först på -talet, i samband med en fritidsutredning angående att ge de som bodde i tätorterna bättre möjligheteratt komma ut i naturen.

Allemansrätten kommer för första gången med i en lagtext .

I Naturvårdslagen står det att "naturen år tillgänglig för alla enligt allemansrätten".

Sedan finns allemansrätten inskriven i vår grundlag.

Svartvitt fotografi på familj som har semester i skogen

Hälsosamt och stärkande

"Att ett härdande friluftsliv ute i skog och mark utgör den bästa motvikten mot det jäktande arbetslivets påfrestningar, torde alla vara överens om."

Fritidsutredningen från -talet

Under slutet av -talet gör medicinska rön att en hälsomedvetenhet växer fram och övningar för kroppen anses stärkande.

-talet talade man entusiastiskt om "friluftsmänniskan". Genom hälsobringande vistelser i friska luften, kalla avrivningar och morgongymnastik skulle en frisk och härdad varelse skapas. Den moderna människan skulle genom en aktiv fritid bli glad, frisk och sund!

Tidens propaganda för naturvistelser hade med den ökande urbaniseringen att göra. Luften i städerna och runt fabrikerna var dålig och många hade osunda arbetsförhållanden.

Dålig hygien, problem med sophantering och rök präglade de nya industristäderna. Men vistelse i naturen skulle inte bararåda bot på trötta lungor utan även på ungdomens omoraliskt och ohälsosamt leverne.

Svartvitt fotografi på familj som har semester i skogen

Semester: fritidens förpliktelser

Alla arbetare i Sverige fick enligt lag rätt till två veckors betald semester. Mekaniseringen och det höga tempot i produktionen slet ut folk allt snabbare. Syftet med semestern bar helt enkelt att folk skulle hålla sig friska, så att de kunde jobba bra resten av året.

Myndigheterna bekymrade sig dock över att semestern skulle användas till lättja, dans, alkohol och skräpkultur, som att lyssna på radio eller titta på film. Visionen var att en rätt använd fritid skulle göra människan glad, frisk och sund. Idealet blev friluftsliv och bildning.

Kampanjer drogs igång för att få folk på rätt spår. Både Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen gav ut tidningar med artiklar som beskrev den ideala semestern.

Både högern och vänstern propagerade för friluftslivet. I naturen skulle människans karaktär och sinnen förfinas, och nationens klasser skulle stöpas samman till en enhet.

Inte minst var friluftsliv och naturupplevelse en både billig och lättillgänglig semesteraktivitet.

Rätt utrustning

"Det är ett stort misstag att tro att man måste vara utrustad på det mest vidunderliga sätt för att idka friluftsliv"

Ur boken Friluftsliv: vägledning för vistelse i skog och mark. Av Allan Petre, .

Naturen finns tillgänglig för oss alla. Självklart kan man klä sig hur man vill och sova i skogen under bar himmel.

Men om det är kallt och regn, eller om du är ute i flera dagar är det skönt med utrustning som håller dig varm och torr.

Klä dig i flera lager - det är luften som värmer! En vindtät jacka, rejäla skor och kanske ett regnställ i ryggsäcken.

Räkna med att något oväntat kan hända när du planerar för utevistelsen. aich i den ombytliga fjällvärlden bör man vara rustad för snö och storm året om.

Vad prioriterar du och vad passar dig? Att hyra, låna eller köpa begagnat kan vara en bra start.

Svartvitt fotografi på tre killar som har stannat sin bil för att läsa kartan

Organiserat friluftsliv

Friluftslivets framväxt innebar att en ny syn på naturen tog form. Där naturen var en spännande plats att upptäcka och att få återhämtning i.

Den synen skiljde sig från bondens och skogsarbetarens syn på naturen som källa till olika resurser och materiella värden.

Det nya organiserade friluftslivet handlade om att vistas i naturen på fritiden för att dela upplevelser och att sprida kunskap.

Friluftsfrämjandet logotyp

Friluftsfrämjandet

Genom lust, tillgänglighet pch kunskap guidat vi människor i naturen och skapar unika förutsättningar för hälsa och ett hållbart friluftsliv för alla.
friluftsframjandet.se

etablerades Friluftsfrämjandet under nammet Föreningen för skidlöpningens främjande i Sverige. Skidåkning var då föreningens huvudintresse och sågs som något genuint nordiskt och viktigt.

Målsättningen, att friluftslivet ska vara för alla, har hängt med sedan starten. Det ska vara efter egna förutsättningar, utan prestationskrav och oavsett bakgrund. Bland annat försåg man skolornas träslöjd med manualer för egen skidtillverkning.

För Friluftsfrämjandet har alltid frågorna kring allemansrätten varit mycket viktiga. I slutet av -talet grundlades "Naturen och vi" som handlade om hur vi bör bete oss i skogen. På -talet växte miljö- och naturvårdsfrågorna.

Skogsmulle

Skogsmulle

Skogsmulle är en verksamhet där barnen regelbundet får upptäcka naturen genom lek, sång och små äventyr.

Skogen bjuder på ett naturligt sätt på både kunskap, gemenskap och rörelse.

Skogsmulle är barnens vän i skogen och en symbol för hänsyn i naturen.

Friluftsfrämjandet startade upp Skogsmulle redan och över 2 miljoner barn deltagit i verksamheten genom åren.

Friluftsfrämjandets barngrupper består av

  • Knytte - Sång och lek i naturen från 2 år.
  • Mulle - Upptäck naturen från 5 år.
  • Strövare - Spännande äventyr i naturen, utan inslag av tävling, från 7 år.
Svartvitt fotografi av pojkscouter

Scouterna

Scouterna är en partipolitiskt och religiöst obunden riksorganisation som samlar över 75 000 barn och unga.

Organisationen består av 1000 scoutkårer med olika inriktningar, men där alla ägnar sig åt gemenskap, äventyr och friluftsliv. adet anordnas både lokala arrangemang och stora internationella.

Scoutrörelsen startade i Storbritannien och blev snabbt populär runt om i världen. bildades svenska KFUM:s Scoutförbund i en tid då folkrörelserna var stora.

Scouternas brittiske grundare generalen Robert Baden-Powell hämtade inspiration från det militära och lanserade begreppet "Learning by doing". Unga människor skulle ta anavar för sig själva genom att lära sig hur de klarar sig i naturen, vilket senare kom att utvecklas tilö en stor friluftsrörelse.

Logotyp för STF - Svenska Turistföreningen

STF

Svenska Turistföreningen grundades av en grupp friluftsintresserade geologistudenter. Redan från början var målet att fler människor skulle upptäcka Sveriges natur.

Idag har föreningen växt till en av landets största folkrörelser med 258 000 medlemmar.

Ett av föreningens första stora uppdrag var att göra fjällen tillgängliga för turister. År började man pricka ut de första vandringslederna och drog planerna igång för den storslagna Kungsleden mellan Abisko och Kvikkjokk.

Den första fjällstugan byggdes , det var en hydda vid Varvekälven på leden mellan Kvikkjokk och Sulitelma. Sedan dess har STF utvecklat ett nät av anläggningar över stora delar av fjällkedjan. STF öppnade Sveriges första vandrarhem och driver idag 250 olika boenden.

STF har verksamhet som inspirerar till små och stora äventyr och man värnar om att unika miljöer ska lämnas över till nästa generation.

Logotyp för Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen

I maj bildades Naturskyddsföreningen, samma år som den första naturskyddslagen.

Föreningen verkar för bevarande av natur och arrangerar aktiviteter i naturen. Projekt, kampanjer och inventeringar av olika slag har genomförts under åren för att värna om naturen och miljön.

Sedan finns även föreningens ungdomsorganisation Fältbiologerna med mottot "Håll stövlarna leriga".

Naturskyddsföreningen är idag en etablerad folkrörelse med över 200 000 medlemmar. Barnverksamhet finns på många orter i form av Natursnokarna.

Svartvitt fotografi på klippan Svartvitt fotografi på stugan

Dagens predikan

För 100 år sedan talades det om livsstilsfrågor, både på politisk- och folkrörelsenivå. Man ansåg att andlig och fysisk fostran behövdes gör att inte förfalla i lättja och skräpkultur.

Idag är kanske påtryckningen större än någinsin med livsstilsprogram, influencers och extremt förskönade verkligheter via sociala medier. Och en lyckad livsstilsprofil i dagens Sverige innehåller en skön dos av friluftsliv…

Naturen är minst lika viktig ny som då när det gäller att vara en plats för både sinmesfrid och äventyr.

I ett samhälle med högt tempo och stress har vistelse i naturen en läkande effekt. Skogen är vårt tempel. Där finner vi frid när vi skogsbadar, vandrar eller bara är.

Vi människor mår bra av att vara i skogen eftersom det har en lygnande effekt på oss. Våra hjärnor behöver få vila från det artificiella ljuset från våra skärmar.

Och rent fysiskt är våra kroppar bokstavligen skapade för rörelse ute i naturen.

Citat

Inte störa
Inte förstöra
Sveriges flagga Tysklands flagga

Länder

Välklädd man i skjorta med fluga Tjej som ligger och läser på en sandstrand

Årstid

Externa länkar